İkinci Öğretim (İÖ) Nedir?
Özellikle son yıllarda tercih dönemindeki pek çok öğrencinin merak ettiği bir konu; İkinci Öğretim nedir? İkinci Öğretim; bazı üniversitelerin ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimlerinde örgün öğretim saatlerinin dışında genel olarak akşam üstü saatlerinde eğitim verdiklerini belirtmek için kullanılan bir terimdir.
Herkesin bildiği gibi üniversitelerde de eğitinler sabah saatlerinde başlar ve genel olarak akşamüzeri sata 5 gibi son bulur. Ancak pek çok üniversite bu saatlerin dışında da akşam saatlerinde eğitim vermeye devam ediyor. Bu eğitimler için kullandıkları terim de “ikinci öğretim” olarak geçiyor.
Örgün ve İkinci Öğretim
- Bu iki eğitim tipinin arasındaki en temel fark elbette İkinci Öğretimde akşam saatlerinde okula gidilmesi. İkinci Öğretimde dersler genel olarak saat 17.00’da başlar.
- İkinci Öğretimde de Örgün Öğretim ile aynı diplomayı alırsınız.
- Dersler aynı hocalar tarafından verilmektedir.
- Derslerin sayıları aynıdır. Eğitim kalitesi olarak ikisinin arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
- İkinci öğretimde harç parası vermek mecburiyetindesiniz. Her bölümde harç ücretleri değişiklik göstermektedir.
- İkinci öğretimin puanları örgün öğretime kıyasla daha düşüktür.
İkinci Öğretimin Dezavantajları Var Mı?
- İkinci Öğretim ile ilgili en büyük dezavantaj harç parasıdır. İkinci Öğretimde eğitim gören öğrenciler her dönem harç parası yatırmak zorundadırlar.
- Okula akşam gitmenizden dolayı bazı üniversitelerde ulaşım konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.
İkinci Öğretimde Eğitim Gören Öğrenciler Neden Harç Parası Ödüyor?
İkinci öğretimde öğrenciler mesai saatleri dışında ders almaktadırlar. Bu nedenle de öğretim üyeleri ekstra mesai para almaktadırlar. Durum böyle olduğu için de ekstra masraflardan dolayı öğrencilerden her dönem başında harç parası talep edilmektedir.
Her Üniversitede Ve Her Bölümde İkinci Öğretim Var Mıdır?
Ne yazık ki her üniversitenin her bölümünde İkinci Öğretim bulunmamaktadır. Bu durum üniversitelere bağlı olduğundan dolayı ÖSYM kılavuzundan ya da üniversitelerin web sitelerinden İkinci Öğretim programları var mı yok mu öğrenebilirsiniz.