ALES Nedir?
ALES’in açılımı; akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavıdır. Adından da anlaşıldığı üzere akademik alanda ilerlemek isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Adaylar aldıkları puanlarla; lisansüstü eğitim, doktora eğitimi yada araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi akademik kadrolar için de başvuru yapabilecekler. Bunun yanı sıra mecburi hizmet yükümlülüğü içinde yurtdışına gönderilecek adaylar içinde başvurulması gereken bir sınavdır. Böylecelikle ALES Nedir? gibi soruları kafamızdan silmiş olduk.
ALES’e kimler girebilir?
Lisans eğitimini bitirenler yada lisans eğitimi alırken ilerisi için yüksek lisans yapma planı kuran ve bu nedenle kendini denemek isteyen lisans öğrencileri; doktora yapmak isteyen yüksek lisans öğrencileri yada akademik kadrolara başvurmak isteyen lisans eğitimini tamamlamış tüm adaylar ALES’e girebilir.
Yurtdışında lisans eğitimini tamamlamış adaylarda denklik aldıktan sonra ALES’e başvuru yapabilirler.
ALES Konuları Nelerdir?
ALES’te kaç puan başarılı sayılır?
Ales için başarılı olma durumu başvurulacak programa göre değişiklik göstermektedir. Bazı programlar minimum 50 puan isterken bazı programlara 60-70-80 puan isteyebilmektedir ancak şu unutulmamalıdır: Alınan her yüksek puan daha fazla avantaj oluşturacaktır çünkü kadroya başvuru sonrası alınan ALES puanları diğer adayların aldığı puanlarla bir sıralamaya alınıyor olacak ve böylelikle kadroda açılan sayı değeri kadar iyi sıralamada olanlar o program için başarılı sayılacaktır.
ALES Kaç Yıl Geçerlidir?
Sınavdan alınan puan 5 yıl olmak üzere başvurularda kullanabilir geçerliliğe sahiptir.
ALES Sınav Süresi ve İçeriği
Sınav 50 sayısal ve 50 sözel sorudan oluşmaktadır. Tek oturumda yapılan 100 soruluk bu sınavın süresi 150 dakikadır. Sınavın sonucunda adaylar için sayısal, sözel ve eşit ağırlık türünde puan hesaplaması yapılmaktadır.
Önceden güz ve ilkbahar döneminde birer kez olmak üzere senede 2 kez düzenlenen ALES son yıllarda 3’er kez yapılmaya başlanmıştır.